Followers

Monday, August 18, 2014

August 18, 2014


Tidak mengapa... tinggal saja sampah itu di situ. Kami juga faham yang sampah itu tersangat sangat berat dan tong sampah pula berkilometer jauh jaraknya...!

(Okey, okey uncle sinis... Sebenarnya apa masalah orang Malaysia dengan tabiat membuang sampah, kan?) 





30 comments:

  1. Tabiat membuang sampah merata-rata ini selalu berlaku.

    ReplyDelete
  2. bkn itu sj, sampah itu blh bgn n jalan sendiri ke tmpt yg sepatutnya.. LOL

    ReplyDelete
  3. KIta dari kecik diajar untuk jauhkan diri dengan sampah masyarakat.

    Itu pasal kita biarkan sampah disitu dan cuba jauhkan diri...

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah.. Saya secara peribadi agak amat berta pasal sampah.. Kalau di rumah sekalipun, saya ada mengasingkan antara sampah dan sampah kitar semula.. Ayuh!! Kita mampu mengubahnya..

    ReplyDelete
  5. betui tu unkel kadang tu aku lempar je kotak air bwh keta sendrik pastu tekan minyak laju2 .. hahhahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah kan? Apa salah buang dalam keta dulu...?

      Delete
  6. Orang Malaysia mmg ramai yg pengotor. Cuba uncle check kat bawah gelongsor sana tu, mesti ada sampah jugak..silap haribulan, baby kena buang pun boleh ada!

    ReplyDelete
  7. berat bontot masing2 nak jalan sket pergi tong sampah.. huhuhu
    kesian~

    ReplyDelete
  8. Mentaliti yang susah nak dibuang. Sama jugak macam sampah-sampah yang susah nak dibuang tu. Eh..

    ReplyDelete
  9. Malaysia yang dikategorikan sebagai negara membangun, bukan sahaja di taman-taman permainan, setiap kali selesai sesuatu acara umum sama ada pesta atau konsert pasti terdapat sampah (dan kondom) yang dibuang sesuka hati di merata-rata tempat seolah-olah ini adalah budaya rakyat Malaysia. Menjadi tanggungjawab para pekerja Majlis Perbandaran atau Dewan Bandaraya untuk membersihkan, mengutip sampah-sampah dan selesai sebelum masuk waktu subuh. Situasi sebegini tidak kelihatan di negara-negara maju. Saya melihat terdapat perkadaran langsung di antara tahap pembangunan negara dengan kesedaran sivik masyarakat terhadap alam sekitar. Semakin maju pembangunan sesebuah negara maka kesedaran sivik masyarakatnya terhadap alam sekitar semakin tinggi begitu juga sebaliknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 2 kali baca komen ni... sangat macam rencana!

      Delete
    2. Maaf, adakala sukar untuk saya meninggalkan gaya bahasa dan gaya penulisan akademik, memberi pandangan dalam konteks ilmiah apatah lagi kerjaya saya sebagai academician.

      Delete
    3. Jangan mintak maaf... i lovin' it!

      hehe

      Delete
  10. kesedaran sivik yang masih belum ada pada rakyat malaysia nih.huh!

    ReplyDelete
  11. Nak lepak santai kat taman pun fikir banyak kali..

    ReplyDelete
  12. Kalau diorg faham agama patutnya tak buat mcm tu kan. Kan kebersihan pun separuh drp iman. Eeh sy bkn ustazah. Kalau skit2 sy tlg buangkan kat tong tu sbb sakit mata tgk. Tp kalau dah byk mengeluh jelah. Cane ek nak bg kesedaran tu. Saman boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang! uncle pon dah terfikir nak saman... tapi uncle takde kuasa je... hehe

      Delete
  13. Org kita kebanyakkannya mmg suka buat sampah... buang merata pun ada yg nampak mcm tak bersalah je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. attitude la kan...? semua punca dari situ

      Delete