Followers

Tuesday, September 27, 2011

September 27, 2011


I got this really, really, really annoying bad cough... Tiap kali batuk, bergegar otak. Ubat macam tak jalan...? Any petua, guys..?

61 comments:

  1. ntah la,
    petua org dulu cakap telan madu,
    ada yg cakap kemam gula batu..

    apa2 pun banyak2 minum air suam la

    ReplyDelete
  2. try kunyah bawang putih yg di bakar...

    insyaAllah...

    aik, baru yuna sebut dah kena bad cough????

    ngada2 ek ..
    hahaha

    ReplyDelete
  3. minum madu, bukan cari madu

    muahahaha

    ReplyDelete
  4. gedek makan ubat batuk gamat hilux cam tulah tak pasti. kalau tak pun makan ubat herba(serbuk) kat kedai singseh. Insyallah baik.

    ReplyDelete
  5. Petua die...tunggu jelah smpi baik. Hikhikhik!

    ReplyDelete
  6. nadh telan ubat batuk cap ibu dan anak. okeh je uncle. da try ae? atau kalau nak petua, telan kicap + ayaQ perahan limau. cuba la uncle.

    ReplyDelete
  7. Saya hari tue batuk teruk juga, macam2 ubat saya dah cuba, orang cakap makan dengan madu campur asam limau la, campur kicap la semua saya cuba tapi tak berkesan..last kawan syorkan saya try makan ubat batuk pil..alhamdulillah 3 hari je dah nampak perubahan..cuba la mane tahu boleh kurangkan batuk tue..


    note: salam kenal, saya singgah dan follow sini same..jemput singgah di belog saya...

    ReplyDelete
  8. Salam Yob,

    Eh samalah kita tak sihat ari ni, cuma akak kena demam sema. Malam tadi minum air panas perah limau dan boh madu kampong dr Turki. Minum sesikit. Madu dan limau boleh legakan batuk. Jgn minum air ais tau!

    ReplyDelete
  9. how to cure... just walk in to the clinic and get antibiotic.. coz i had this kind of cough for almost 2 weeks and been chweing macem2 gual2 batuk + obat batuk... it doesn't work at all.. finally antibiotics relief me from the batuksss...Take Care ya bro

    ReplyDelete
  10. oh kesian kat uncle.. apa kata uncle pergi kat PPUM kat dekat dengan tempat uncle.. ;)

    ai pulak tak berani nak batuk sangat sebab confirm akan disertai dengan muntah.. aduh.. :(

    ReplyDelete
  11. makan madu ok kot?
    get well soon uncle :)

    ReplyDelete
  12. makan kicap 1 sudu sebelum tidor tu..

    saya dah biasa buat..alhamdulilah melegakan gatal2 kat tekak, so boleh tidor dgn aman..hehe

    ReplyDelete
  13. saya pon x dpt nak cr penyelesaian batuk

    tensen kalo batuk!

    ReplyDelete
  14. ouh..kiri kanan org batuk & selsema skrg..~ get well soon uncle!~

    ReplyDelete
  15. rebus air belimbing tanah. sejukkan dan minum.insya allah can cure

    ReplyDelete
  16. minum air kelapa cap kelapa laut afrika.
    eh, betol ke nama ni.

    rehat cukup cukup ye
    banyakkan minum air suam.

    ReplyDelete
  17. redha dan pasrah lah~keh keh~~

    *da try madu dengan limau nipis?

    ReplyDelete
  18. kita senasiblah uncle!
    saya dah hampir hilang suara dah ni! dah nak habis sebotol telan ubat, tak jalan jugak!

    tak taulah apa petuanya..

    ReplyDelete
  19. dapatkan ubat batuk cap ibu dan anak dengan kadar segere...:)...keh...keh...keh...

    ReplyDelete
  20. uols telan sekali ngan botol ubat tuh!
    ekekekeke

    beb - dah cuba madu + lemon or lime???
    jangan tambah air ye
    just perahkan lemon/lime + 1 sudu madu
    kacau then minum

    jangan lupa baca bismillah dulu ye...

    ReplyDelete
  21. hahaha...ada spider pakai parachute tu...


    PS: cuba uncle minum air teh o suam perah limau/lemon.

    ReplyDelete
  22. bro..why don u try dis petua.. perah limau kasturi or limau nipis. bro campur sedikit kicap then minum...

    ReplyDelete
  23. minum air suam campur madu asli..cubalah.

    ReplyDelete
  24. klau batuk senang je...letak air kapur, bawah tengkuk.. ok r.. lpas tu.. saya buat cam tu je..

    ReplyDelete
  25. Minum air mineral/masak banyak-banyak =D

    ReplyDelete
  26. kepala sakit malam tadi tak boleh tido lena.. anak kecik saya pun batuk2.. kesian..

    ReplyDelete
  27. hehhehe..makan la woods pappermint melegakan batuk dan kahak ^^"

    p/s : uncle..saya blom grad lagi la..jadi xda gambar..

    ReplyDelete
  28. people said klo batuk teruk sgt coba minum madu bercampur kicap..mingkin boleh tahan as soon as possible?

    arisha pun sudah a few weeks batuk
    so uncomfortable with me myself!

    ReplyDelete
  29. mkn ubat batuk cap ibu dan anak..hehe..


    cepat baik uncle!!

    ReplyDelete
  30. kurangkan minum air sejuk.
    makan gula2 berangin. (strepsils)
    =)

    ReplyDelete
  31. Tolong! sapa tolong BRO GEDEK, pasti tolong AA jugak. Coz I pun batuk gak!

    uhuk! uhuk!

    ReplyDelete
  32. selam kepala dalam kolah, lepas tu batuk kuat-kuat.

    ReplyDelete
  33. Minumlah ubat batok cap ibu dan anak :p


    **First time masuk blog uncle terus tergoda :p

    ReplyDelete
  34. minum air sejuk bebanyak Uncle !~

    ReplyDelete
  35. ohh muka maintain.
    minum air masak banyak-banyak uncle

    ReplyDelete
  36. kesian uncle,moga cepat sembuh! batuk mmg tak best. kalau terkucil lg berganda tak best huhu.

    cari madu uncle,err minum tau.bkn 'madu' lain huhu

    ReplyDelete
  37. apa kata lu cuba panadol mix dgn coke...ada beran....haha!

    ReplyDelete
  38. orang kata minum air gula batu..

    ada juga yang kata minum asam jawa...

    malahan ada juga yang berkata minum ais banyak2.. biar sebati...

    tak lupa juga yang berkata usha saja petua di "google"..

    tapi satu habuk pun saya tak pernah cuba...

    ReplyDelete
  39. makanlah ubat batuk
    cap bapa dan anak...

    eh ..ada ke ...hihi

    ReplyDelete
  40. 1. minum air kosong stiap ms
    2. madu pun elok gak
    3. perah limau atas ssudu kicap then ltk kt tekak, telan

    ReplyDelete
  41. menikah lagi sorang, hilang batuk...

    ReplyDelete
  42. Perahan limau bersama maju asli.! Kompen baik!

    ReplyDelete
  43. saya pun batuk tak baek2 sejak puasa aritu. kalau uncle dah jumpa petua mai habaq kat saya gak taw.

    ReplyDelete
  44. Uncle,

    Ayah saya juga batuk bergegar otak...
    ada orang bagi petua
    - minum madu
    - minum kicap dengan garam / asam

    Cuba satu-satu dulu. Jangan cuba semua petua serentak. Nanti terkejut kerongkong itu.

    ReplyDelete
  45. if batuk berkahak, saya selalu cari mucalator di farmasi...if batuk kering tak de kahak...minum air banyak, makan ubat batukk pantang semua makanan dan tidur...

    ReplyDelete
  46. alaa... sekali sekala tekak uncle nak test je tu. makan MADU ok?! :-)

    ReplyDelete
  47. mentioned blog uncle sini http://el-elsays.blogspot.com/2011/09/5-blog-feveret-minggu-ini-3.html . nice blog

    ReplyDelete